Tuesday, January 31, 2012

Semlor

Anna-Lisas Semlor (från Annas Mat)
Till 20 små semlor:

2 1/2 dl mjölk
100 g smält smör
25 gr jäst (eller 2 tsk torrjäst)
1/4 tsk salt
3 msk socker
1 ägg
ca 8 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
200 gr mandelmassa
vispad grädde

Tillagning med färskjäst:

  • Smula jästen i en bunke
  • smält smöret och blanda med mjölken till fingervarmt
  • Blanda mjölken med jästen och rör ut jästen.
  • tillsätt salt, socker, ägg och mjöl
  • Arbeta degen kraftigt och låt jäsa under duk ca 15 minuter
  • värm ugnen till 200 grader
  • Knåda degen på bakbord, dela degen i två delar och sen varje del i 10 delar
  • rulla till runda bullar som ställs på en plåt och jäses ca 20 minuter
  • pensla bullarna med uppvispat ägg
  • Grädda i ugnen ca 15 minuter
  • låt svalna under en bakduk
Tillagning med Torrjäst:
  • Blanda mjöl, socker, salt och torrjäst i en bunke
  • smält smöret och blanda med mjölken till 40 gr
  • vispa i ägget i mjölken
  • Blanda mjölken med mjölblandningen
  • Arbeta degen kraftigt och låt jäsa under duk ca 15 minuter
  • värm ugnen till 200 grader
  • Knåda degen på bakbord, dela degen i två delar och sen varje del i 10 delar
  • rulla till runda bullar som ställs på en plåt och jäses ca 20 minuter
  • pensla bullarna med uppvispat ägg
  • Grädda i ugnen ca 15 minuter
  • låt svalna under en bakduk

No comments:

Post a Comment